Passive House

On time, the contractor is now waiting for the arrival of the timber frame that will envelope the building and the windows that will make it air-tight. The installation of the two packages is being coordinated so that they share a crane.

The fair-faced concrete lower floor of this Passive House on a Buckinghamshire hillside is nearing completion. The timber framed superstructure is due for delivery and erection towards the end of September and will be watertight and draught free a couple of weeks later.

Our new Passive House (or Passivhaus) near Princes Risborough is now on site. The tall glass windows all face North West, and will demonstrate that, by careful calculation, it's possible to build a very low energy Passive House without lots of south facing glass. 

An independent air quality report, funded by the UK Technology Strategy Board, currently in draft format but soon to be published on the bere:architects research pages, has produced some striking evidence for the ability of properly designed, properly installed and properly commissioned heat recovery ventilation to significantly improve indoor air quality, particularly in urban locations.

Dr Ian Ridley's research paper published in collaboration with the bere:architects technical team: 'The Monitored Performance of the first new London dwelling certified to the Passive House standard' will be published in 'Energy and Buildings'.

Here is an extract from Dr Ridley's paper: 

 

Sarah Lewis, Director at bere:architects has been named as one of the top 20 women who are leading the way in sustainable architecture in the first annual Architect’s Journal Footprint list curated by Hattie Hartman and AJ technical reporter, Laura Mark and announced yesterday.

Plectic House – complexity made simple

Our new, ultra-low cost, ultra simple Passive House and Artist's Studio has just been awarded planning permission in the London Borough of Southwark. The timber framed house will have light-filled interiors of natural materials with uncompromisingly raw finishes. It will demonstrate the common sense in simple detailing, low-cost construction and healthy, comfortable living.

 

This study compares the comfort conditions in November 2012 inside the unheated Passive House Mayville Community Centre, with conditions in two heated, un-insulated post war flats on the Mayville Estate.

Not a single penny has been spent on heating so far this year at the Mildmay Centre (formerly the Mayville Community Centre) yet the indoor temperatures throughout the building remain very, very comfortable at between 21 and 22 degrees centigrade.

Why aren't all new buildings built like this and why isn't government mobilising a massively overdue mass-retrofit in the UK in order to save money, save energy, reduce carbon emissions, save the planet, and create new jobs in a new green economy? Wake up UK government! WAKE UP!

Pages

Subscribe to RSS - Passive House